Drifting

Det är få motorsporter som är bedömningssporter. Med bedömningssport menas då att det inte är tiden som avgör vem som vinner utan domare som bedömer hur snyggt det utförs. En av de få bedömningsgrenarna inom motorsport är drifting.

Föraren ska då åka så snyggt som möjligt på sladd. Självklart krävs det en del fart för att få dessa sladdar men det är inte farten som är det primära. Domarna och inte minst publiken avgör istället hur snyggt föraren har tagit sig igenom banan. Om en fin ”linje” har hållits och om sladdarna har varit rejäla.

Denna gren kommer från början från Japan där drifting är så pass stort att det finns en rad olika inriktningar. Det är då inte heller ovanligt att det är ett flertal bilar på banan samtidigt.

Det finns två klasser för de som vill köra drifting. I den lägre klassen, som kallas Modefied, krävs det enbart att den som kör har hjälm och klädsel som är heltäckande. De som däremot kör detta mer på elitnivå och därmed kör i klassen som kallas Point har hårdare krav att följa. I detta fall krävs det att bilen har en stålbur (som skydd om bilen skulle välta) samt skyddsoverall.

För att få bäst resultat vid drifting brukar bakhjulsdrivna fordon användas som har en stark motor i fram. Detta skapar de bästa förutsättningarna för riktigt rejäla och publikfriande sladdar.