Tävlingsformer för ”Svensson”

Folkrace är en av de mest kända motorsporterna som främst vänder sig till glada ”amatörer”. Men det finns ett flertal andra inriktningar för de som tycker om att tävla med sin bil men inte vill lägga ner stora summor på att bygga om bilen och mängder av tid på träning.

En av dessa är ”Drivers Open”. Det enda som krävs för att få vara med och köra är att bilen är besiktad och skattad. Detta innebär att man får köra på en bana som ligger på ett inhägnat område eller i en grusgrop för att köra mot klockan eller andra förare.

En annan form är ”En dag på Strippen”. Denna tävlingsform liknar dragracing men reglerna är hårda på att det måste vara ”vanliga” bilar. Från stillastående ska man köra på en rak bana fram till mållinjen så fort som möjligt.

De som istället tycker om precision får ställa upp i tävlingar där konbanor avgör förarens disciplin att ratta bilen exakt rätt.

Ytterligare en tävlingsform (som ibland anordnas av förbundet Svensk Bilsport) är uthållighetstävlingar. En sådan kan exempelvis bestå i av att man ska köra så många varv man klarar av på en tankning eller under en viss begränsad tid.