Börja köra moped

Många ungdomar inleder sin bana som förare med att skaffa en moped. Alla som fyllt 15 år får lov att skaffa moped. Det finns dock en del krav som måste uppfyllas innan man kan ge sig ut på vägarna. Det finns två olika sorters klassificeringar på mopeder, klass ett och klass två, och förarkraven skiljer sig något åt.

Men det finns även några regler som gemensamt gäller för förare av båda klasserna. Man måste som sagt vara 15 år för att skaffa tillstånd för att köra moped men utbildningen kan påbörjas tidigare. Övningskörning får dock inte påbörjas förrän man är 14 år och 9 månader. Man får inte övningsköra privat med moped utan alla måste genomgå en utbildning hos en behörig utbildare. Utbildningen avslutas med ett kunskapsprov som ger ett förarbevis eller en körkortsbehörighet beroende på vilken mopedklass man skall köra. Alla mopeder måste också ha en giltig trafikförsäkring innan de får tas i drift.

Hjälmen är viktig

Ett annat krav är naturligtvis att man måste bära hjälm när man kör moped. Det finns en uppsjö av hjälmar att välja mellan. På Cykelkraft.se hittar du många olika modeller. Allt från mopedhjälmar med den klassiska runda formen, till hjälmar som påminner om motorcykelhjälmar eller hjälmar med lite tuffare design av cross-typ. Det är viktigt att man känner sig bekväm i sin hjälm så att den känns naturlig att bära och det blir en självklarhet att alltid använda den. Speciellt bland ungdomar kan det kännas pinsamt eller löjlig att använda hjälm. Så se till att hitta en modell som passar och som du gillar.

Följ trafikreglerna

Avslutningsvis måste man när man kör moped såklart följa gällande trafikregler. Precis som vid bilkörning får man inte köra för fort, låta bli att stanna vid stoppskyltar eller köra då man druckit alkohol. Vid brott mot trafikreglerna kan körkort eller förarbevis dras in. Fler regler för mopeder och deras förare finns hos Transportstyrelsen.