Formel 1

Formel 1 är i särklass den mest populära disciplinen inom bilsporten, ja även motorsporten för den delen, vilket inte är så konstigt eftersom Formel 1 både är mycket spännande och omges av oerhört mycket prestige.

Första Formel 1-loppet som kördes, eller som åtminstone benämndes som ett Formel 1-lopp, var Paus Grand Prix i Frankrike i slutet av mars 1948. Dock var det inte förrän år 1950 som Formel 1 officiellt blev en disciplin i samband med att en VM-serie i Formel 1 instiftades.

På den tiden bestod F1-cirkusen av sju lopp, där samtliga utom ett kördes i Europa. Att genomföra med dagens F1-cirkus som består av hela 19 lopp på fem olika kontinenter.

Några av de mest kända loppen inkluderar bland andra Monacos Grand Prix, Malaysias Grand Prix, Kinas Grand Prix, Italiens Grand Prix samt Storbrittaniens Grand Prix.

Genom åren har Formel 1-sporten haft en rad kända profiler som till exempel brasilianaren Emerson Fittipaldi, österrikaren Niki Lauda, fransmannen Alain Prost, finländaren Mika Häkkinen samt den störste av dem alla, tysken Micahel Schumacher som under karriären vann hela sju världsmästerskap i Formel 1.