Folkrace

Precis som namnet avslöjar är folkrace en tävling för ”folket”. I och med att reglerna är utformade som de är har alla chansen att ställa upp i ett race och tack vare att bilarna alltid får köpas för 6500kr, av ägarna efter racet, kan det heller inte bli en materialsport. Sporten är och förblir därmed en underhållande och spännande sport för de som är intresserade av racing på ”hobby”-nivå.

Det finns även regler för hur mycket det får kosta att ställa upp i en tävling. Detta är 300kr för seniorer och 200kr för juniorer.

Det som krävs för att ställa upp i folkrace är att bilen är byggd utifrån de säkerhetsregler som finns inom sporten. Ett exempel är att bilen måste ha en skyddsbur vilket skyddar föraren vid kollision och framförallt om bilen skulle välta och rulla. Som förare måste man även ha en flamsäker overall samt speciella handskar, skyddshuva och hjälm.

Något körkort krävs inte och för att få köra måste föraren vara minst 15 år. Tävling sker då i juniorklass. När man sedan är 18 år sker tävling på seniornivå på antingen herr- eller damklass. Där de finns underlag med förare erbjuds det även ibland veteranklass. Men detta är inte något som anses vara standard.
Banan är uppbyggd inom ett inhägnat område och ska vara byggd så att förarna inte ska kunna köra snabbare än 80km/h. Det är också hastighetsbegränsningen på tävlingar även om någon kontroll på detta inte sker. För att säkerställa säkerheten undersöks banan inför varje race av en besiktningsman.

Idag genomförs det ca 600 tävlingar årligen i Sverige. De allra flesta lokala mindre tävlingar men det förekommer även en del riktigt stora tävlingar dit deltagare kommer från stora delar av Sverige. Bland dessa finns Semesterracet som genomförs i Vimmerby och Folkracefestivalen som genomförs i Motala.