Från moppe till motorcykel

Många som kört moped ett tag går gärna över till motorcykel efter några år. Det är ett naturligt steg att ta där man kan se moped som level 1 och motorcykel som level 2.

Trots likheterna finns det också en del skillnader att ta i beaktande, och därför måste du också börja med att ta motorcykelkörkort. Det finns tre olika nivåer – lätt motorcykel, mellantung motorcykel och tung motorcykel. Läs på om de olika nivåerna och bestäm dig sedan för vad som passar dig bäst.

De främsta skillnaderna mellan moped och motorcykel är att en motorcykel kan ha antingen två, tre eller fyra hjul medan en moped alltid har två hjul, och att en moped går i 45 km/h där en motorcykel tillåts köra enligt alla hastighetsbegränsningar, det vill säga som en personbil. Det är ganska stora skillnader i hastighet.

Som både mopedägare och motorcykelägare är det alltid viktigt att underhålla sitt fordon. Dels för säkerhetens skull, men också för att öka livslängden och hålla fordonet i gott skick under många år framöver. Att sköta om sin moped är en hobby för många och ett bra sätt att lära känna fordonet på, samt att det blir lätt att själv kunna åtgärda eventuella fel om det skulle dyka upp några problem. Du kan skaffa bra reservdelar på cykelkraft.se Vissa saker kan alltid vara bra att ha till hands om något oförutsett skulle inträffa så att du lätt kan fixa till mopeden på en gång. Dessutom kan du spara en bra slant på att åtgärda problemet själv istället för att lämna in moppen på service. Om du ska sälja moppen för att gå över till motorcykel kan du sälja den för en högre summa om du sett till att renovera den innan försäljning.

Har du kört några år med moped och är sugen på att gå vidare, så tveka inte att börja köra motorcykel. Det ger en enorm frihetskänsla, och gillar du moppe kommer du definitivt att fastna för motorcykelkörning. Här kommer några saker att tänka på inför att skaffa sig A-kort till motorcykel

  • Du måste givetvis ha åldern inne men även godkänd handledare med handledarbevis, ett körkortstillstånd som är giltigt, registreringsbevis på den motorcykel som du kör och en övningskörningsskylt.
  • Du kan välja mellan att köra privat eller på körskola men du måste alltid gå en riskutbildning på ca 8 timmar för att lära dig om de risker och faror du kan möta i trafiken. Här ingår även halkbanan som också måste vara godkänd.
  • Du måste skriva ett teoriprov, läs gärna igenom även B-körkorts boken då boken för motorcykel inte innehåller vägmärken.
  • Du måste klara uppkörningen inom ett år efter godkänt teoriprov annars måste du göra om detta. Du ska även ha all utrustning som krävs med dig till uppkörningen såsom, hjälm, skyddande utrustning och egen motorcykel.