NASCAR

NASCAR står för National Association for Stock Car Auto Racing som grundades av Bill France mellan åren 1947-1948. Nu drivs organisationen och företaget av hans barnbarn Brian France.

Inom stock car racing är NASCAR det största godkännande organet i USA och det består huvudsakligen av de serier:

  • Sprint Cup Series
  • Xfinity Series
  • Camping World Truck Series

Namnet på den serien har ändrats ett flertal gånger sedan den började 1949, det ursprungliga namnet var Strictly Stock Series. Mellan åren 1950-1970 hette den Grand National Series. I ett sponsoravtal med R. J. Reynolds Tobacco Company 1971 leasade man även ut benämningsrättigheterna och fram till och med 2003 hette den Winston Cup Series. Ett liknande avtal gjordes därefter med Nextel, ett kommunikationsföretag, vilket döpte om cupen till NEXTEL Cup Series fram till 2007. Nextel köptes sedan upp av företaget Sprint.

Bilarna som används i Sprint Cup är specialgjorda för den serien, motorerna man använder är tillräckligt kraftiga för att nå hastigheter över 320 km/h, men den höga vikten tillsammans med den relativt enkla aerodynamiska designen gör att bilarna inte är de mest responsiva när det gäller styrning.

Xfinity serien ses som den lägre divisionen och många som går vidare att tävla i Sprint Cup började oftast att tävla i Xfinity. Tävlingarna i denna serie hålls ofta på samma ställe som Sprint Cup, men dagen innan. Även denna serie har genomgått en hel del namnändringar under åren, den har bland annan burit namnen Budweiser Late Model Sportsman Series, NASCAR Busch Grand National Series och NASCAR Nationwide Series.

Camping World Truck Series är den nyaste av serierna, den började för att ett antal förare ville ha en större publik för truckracing, specifikt pick up truckar, även kända i Sverige som flakbilar. En prototyp gjordes och visades upp under Daytona 500 i 1994, senare under den säsongen hölls även fyra stycken demonstrationsrace. Det visade sig vara mycket populärt och blev inom kort sin egen serie.