Byta olja och batterier

Ta hand om din bil, vare sig det är folkracingbilen eller din vanliga personbil, så klarar den vintern lite bättre. 

Byta olja

Om detta inte har blivit gjort tidigare i år, är det dags att byta olja. Motoroljan är det som smörjer motorn och minskar risken för onödigt slitage. I din bilhandbok står det hur ofta man ska byta oljan i bilen: det kan variera ganska mycket mellan olika modeller. Om du kör bilen lite kanske du inte uppnår den intervall som står med i handboken. Då ska man hellre gå efter år och se till att oljan byts åtminstone en gång varje år.

Tänk på att använda bra olja. Och bra olja kommer att kosta mer, så är det bara. Till detta tillkommer kostnaden för oljefiltren, för de måste bytas i samband med oljan. Det Spelar ingen roll om du har sprillans ny olja i bilen om filtren är gamla och igentäppta med smuts: då kommer den nya oljan blir smutsig på en gång när smutsen på filtren lossnar och följer med oljan genom hela motorn.

Batteriet

Kolla så att batteriet är helt. Om det läkare ska du vara väldigt försiktig: batterisyra är frätande och ska aldrig komma nära din hud. Ett läkande batteri måste man också hanteras som farligt avfall och får inte slängas i soporna.

Ett sprillans nytt batteri kan också vara bra om det du har nu börjat få några år på nacken. Ett gammalt batteri kan förlora en del av sin effekt och borde bytas ut. Ett starkt batteri kommer också att kosta.

Ett annat alternativ är att plocka ur och rengöra batteriet. Om det har samlats mycket smuts på batteriet kan kopplingen till motorn blivit dålig, om smutsen börjat täcka polerna. Var alltid försiktig när du hanterar batteriet så du inte får ström i dig.